Çocuğunuzu Merak Yoluyla Motive Etmek İçin Uygulayabileceğiniz Basit Yollar

Çocukları Merak Yoluyla Motive Etmek
Yetişkinler olarak hayatın bir deneyimden ibaret olduğunu bizlerin dahi anlaması yıllar aldı. Bu nedenle çocuklardan her şeyi bir anda yapmasını beklemek haksızlık olabilir. Deneyimlerin toplamı hayatı oluştururken kişiliğin oturması da bu tecrübeler ile bağlantılıdır. Çocukların ise deneyim sahibi olabilmesi onlara sorumluluk yükleyerek maalesef gerçekleştirilemiyor. Gerçekleştirilse dahi yarım kalabiliyor. Bu süreçte başvurabileceğiniz bir yol gün yüzüne çıkarak sizlere fırsat sunar. ‘’Merak yoluyla motive etmek’’ en sağlıklı ve yapıcı yöntemlerin başında gelir.

Bir Zamanlar Hepimiz Çocuktuk

Geçmişi unutmadan çocuklara yaklaşmak mantıklı ve en sağlıklı yollardan bir tanesidir. Aynı deneyimlere sahip olmadığınızı hiç aklınızdan çıkarmazsanız onları anlamanız daha kolay olur. Onları olduğu gibi kabul etmek önemli bir noktadır. Çocuklara çocuk gibi yaklaşmak ve bir yetişkin gibi davranmak arasındaki ince çizgide yürürken dikkatli olmalısınız.

Örneğin, çocuğunuz ile bir yemek yiyorsunuz ve yemeğin tadını beğenmediği ya da daha hiç denememesine rağmen yemek istemediğini fark ettiniz. Ona kızmak ya da onu üzmek yerine sebebini sorgulayın. Yapabileceğiniz en güzel yatırım onunla sakince konuşmak ve sebebini kavramaktır.

Böylelikle hayat boyu sizden aldığı bu reaksiyonu uygulayacaktır. Aynı zamanda bu tutumunuz onu motive edecek ve yukarıda da bahsedildiği üzere ‘’merak yoluyla motive etmek’’ konusunda ilerleme katetmiş olacaksınız.

Beraber Mutfakta Şaheserler Yaratın

Onlara, tek başlarına var olabilecekleri yetenekler kazandırmanın en doğru dönemleri çocukluk dönemleridir. Bu yaşlarda eğlenceli bir oyun şeklinde, bireyin en temel ihtiyacı olan sağlıklı beslenmeyi onlara aşılabilirsiniz.

Merak yoluyla motive etmek için başlayacağınız bu süreçte öncelikle onlara mutfak aletlerinin ne işe yaradıklarını sorabilirsiniz. Bilmemek, merak etmek gibi soru işaretleri onları öğrenmeye teşvik edecek bir yöntemdir.

Yardım İle Özgüvensizliği Karıştırmayın

Kimi zaman yetişkin problemleri yüzünden bir yerlere yetişmeye çalışıyor olabilirsiniz. Bu gibi durumlarda çocuğunuz bir gecikme yaratıyor ise uyguladığımız pratik bir yöntem var. O da; direkt olarak onlara karşı ‘’ben hallederim’’ tavrında olmaktır. Bu tavır çocuklar için ‘’sen yapamıyorsun’’ demek ile eş değerdir. Bunun yerine ‘’nasıl yapılacağını göstermeme izin verirsen, bir dahakine daha kolay olacaktır’’ gibi teşvik edici cümleler seçebilirsiniz.

Bu sayede onun da başarılı olabileceğini, yalnızca ilk seferinde merak ederek gözlem yapması gerektiğini aşılayabilirsiniz.

Uzun Açıklamalar Sayesinde Motivasyon

Nasıl olsa çocuk, daha beni anlayamaz diye düşünerek onlar ile iletişim kurmaktan kaçınmamalısınız. Olabildiğince bir yetişkin ile sohbet ediyormuş gibi onunla iletişim kurmak sağlıklı olacaktır. Onları yok saymak yerine açıklayıcı ve motive edici olmak önemlidir.

Çocuklarınızın farkındalığını arttırmak amacıyla onlara yapabileceğiniz bu uzun motivasyon konuşmaları sayesinde gelişimlerine de olumlu katkıda bulunmuş olursunuz. Cesaretlerini arttırarak, hayata karşı duruşlarını küçük yaşlarda kazandırmak oldukça önemlidir.

Ev İşlerini Beraber Yapın

Bu motivasyon aktivitesinde kontrol sağlamak istediğiniz nokta çocuğunuza kendi yetişkin hayatında ayakta durabilmeyi aşılamak olmalıdır. Bu yöntem ile örnek olarak çocuğunuz ile çamaşır katlayacaksanız ona hayal gücünü kullanarak neler yapabileceğini sormak olacaktır. Kontrol noktasında da aslında onu oyalamak ve bir şeyler başardığını gözlemlemek yer alabilir.

Aktivitelerde İlgili Olmasını Sağlayın

Çocuklar yetişkinlere oranla daha yüksek bir enerji boyutuna sahiplerdir. Çeşit çeşit aktiviteler ile bu enerjiden arınmaları gerekebilir. Bu gibi durumlarda ne kadar çok aktivite gerçekleştirirseniz merak yoluyla motive etmek alanında onları daha da kamçılamış olursunuz.

Çocuklar, fiziksel faaliyetler aracılığıyla merak unsurları beslendiğinde daha kolay öğrenim sağlarlar. Bu durum aynı zamanda sosyal hayatlarına da yansır. Dolaylı olarak fiziki bir eylemde bulunmak, faaliyet yapmak motivasyon arttırıcı bir unsurdur.

Onunla Beraber Kitap Okumak

Çocuğunuz ile motivasyon alanında yapabileceğiniz en güzel şeylerden bir tanesi onunla beraber kitap okumak olacaktır. Küçük çocuklara okuma alışkanlığı ailedeki bireylerden geçer. Bu sebeple evinizde motive edici olmasından okuma saatleri yapabilirsiniz.

Ev içi dizaynınızı da okunacak materyaller ile (kitap-dergi gibi) değiştirebilir ve merak yoluyla motive etmek amacı ile bu şekilde bir sistemde ilerleyebilirsiniz.

İfade Özgürlüğü Tanıyın

Çocuğunuza ifade özgürlüğü tanımak onun bireysel gelişimi için önemli bir konudur. Onu duygu ve düşünce anlamında aldığı kararları ifade etmesi için destekleyebilirsiniz. Fikir belirtme özgürlüğü olduğunu aşılamak, gelecekte işine yarayacak en önemli noktalardan bir tanesidir.

İlgi Alanlarına Destek Olun

Küçük bir çocuğun kendi kendine ilgi alanlarını keşfetmesi, öğrenmesi becerilerinin gelişimi açısından avantajlı bir durumdur. Bu sebep ile ilgi alanları ne yönde olursa olsun onlara baskı kurmamak ve destekleyici bir tutum sergilemek onları motive edecektir.

İlgi alanları, yönelimleri konusunda araştırma yapabilir ve ondan da bir araştırma yapmasını isteyebilirsiniz. Bu yöntem de onu merak yoluyla motive etmek için ideal bir yoldur. Bu süreçte de kontrol sağlamak istediğiniz ve elde etmeyi amaçlayacağınız husus, araştırmaya erinmemesi ve bireysel arzularını elde etmek için çabalamasını aşılamaktır.

Oyun Oynayarak Öğrenmesini Sağlayın

Onun reddettiği ve yapmak istemediği şeyleri bir oyuna dönüştürebilirsiniz. Çocukların problem çözebilme yeteneklerini geliştirebilmeleri ve yaratıcılık gibi konularda yüreklendirilmeye ihtiyaçları vardır. Sıklıkla görsel olarak motive ederek öğrenmelerini sağlamak iyi bir yöntem olabilir.

Başarılarını Kutlayın!

Çocuklar başarılarının kutlanmasını istediklerini dile getirmeseler dahi alt bilinçleri bunu ister. Bu nedenle onları takdir etmek önemlidir. Görkemli bir kutlama ile olmasa dahi ufak tebrikler de yeterli olabilir. Örneğin ona önerdiğiniz bir kitabı bitirdiği zaman ufak hediyeler ile ödüllendirebilirsiniz. Böylelikle onları merak yoluyla motive etmek konusunda da başarılı bir sonuca ulaşmış olursunuz.

Bu noktada merak unsuru, çocuğun kitabı bitirdiğinde alacağı hediyeyi merak etmesinden ve motive olmasından kaynaklanır.

Zaman Zaman Kontrol Onun Olsun

Çocukların okul ve derslerde kontrolün onlarda olduğunu hissetmesi epey önemli bir noktadır. Eğer bütün yükü onların üzerinden alırsanız zamanla bu sorumluluktan kaçacaktı. Onları okula ve derslere karşı yüreklendirerek, motive edebilirsiniz. Bunun bir zorluk olmadığı aşılanabilir. Bir şey öğrenmeyi merak etmesini sağlarsanız oldukça motive olacaklardır. Doğal olarak merak yoluyla motive etmek amacınıza da ulaşmış olursunuz.

Programlı bir hayat için bu yaşlarda edinilecek donanımlar oldukça hassastır. Bu dönemlerde sizlerin de baskın bir kontrolü olmaksızın destek olması, aile içi güven açısından önemlidir.

Her Gün Yeni Bir Bilgi

Çocuklar merak duymadıkları konularda öğrenmeye çok açık sayılmazlar. Bu nedenle gelişme çağlarında en çok sordukları soru ‘’Neden?’’ ve ‘’Niye?’’dir.

Ondan her gün bir tane yeni bir bilgi edinmesini istediğinizi söyleyebilirsiniz. Fakat bunu bir görev gibi aşılarsanız tüm süreç tersine dönebilir. Bu sebeple,  yeni şeyler öğrenmesi için cesarete ihtiyaçları vardır. Evde, okulda, alışverişte ya da oyun parkında… Birçok alanda yeni şeyleri merak edip öğrenmesini ona aşılayabilirsiniz.

Bu tutumunuz ile sorular sormasına izin verip, yeni kararlar almasında etkin bir rol oynayabilirsiniz. Dolayısıyla merak yoluyla motive etmek konusunda önemli bir yol almış olursunuz.

Onu ve Güçlü Yönlerini İyi Tanıyın

Çocukların güçlü yönlerini gözlemlemek önemli bir noktadır. Örnek olarak çocuğunuz resim dersinde başarılı fakat yabancı dil alanında yeterli bir başarı düzeyinde değil ise her iki alanda da teşvik etmek mühimdir.

Başarısızlıklarını dile getirmektense motive ederek öğrenmesini sağlayabilirsiniz. Başarılarını takdir ve başarısızlıklarının da halledilebilecek bir süreç olduğuna ikna ederek, destekleyici davranabilirsiniz.