Çocuklarda Telefon Bağımlılığı Belirtileri ve Önleme Yolları

Çocuklarda Telefon Bağımlılığı Belirtileri ve Önleme Yolları
Gelişen teknoloji ile birlikte çocuklar çok küçük yaşta telefon, tablet gibi mobil cihazlar ile tanışmaktadır. Bu durumun ilerde zararlı etkileri görülmektedir. Çocuklarda telefon bağımlılığı belirtileri pek çok farklı şekilde ortaya çıkabilir. Telefon bağımlığının nedenlerinden biri ise ailedir. Ailenin kontrolsüz şekilde çocuğu teknolojiye maruz bırakması bu bağımlığı tetikleyen unsurlardır. Bunun yanında çocuğun aile ile iletişim sorunu yaşaması, çok küçük yaşta telefon kullanımına izin verilmesi. Çocuğun telefon kullanımının denetim altına alınmaması gibi etkenler telefon bağımlığını etkilemektedir.

Bu bağımlılığın belirtilerini görmektense buna neden olmamak en etkili çözümdür.  Buna karşın sayacağımız belirtilerden birisi var ise çocuğunuz telefon bağımlısı olabilir. Böyle bir durumda önleme yollarını deneyebilir ve çocuğunuz için farklı etkinlik alanları inşa edebilirsiniz.

Sürekli Telefonda Vakit Geçirme

İçerik 👇

Çocuklarda telefon bağımlılığı belirtileri arasında en rahat fark edilen genelde ilk aşama belirtilerden biri sürekli telefonda vakit geçirmektir. Sadece çocuklar için değil yetişkin bireyler içinde bu durum geçerlidir.

Çocuk okuldan eve geldiğinde veya gün içinde aşırı şekilde telefon ile vakit geçiriyorsa ve geçirdiği vakit boyunca telefondan oyun ve sosyal medya gibi uygulamaları kullanıyorsa bağımlılık başlamış olmalıdır. Her oyun oynayan çocuk elbette bağımlı değildir. Lakin bunun denetimi sağlanmaz ise bu durum ciddi sorunlar yaratabilir. Telefonda geçirilen zaman gün geçtikçe daha da artar. Bu durumda ise çocukta sorumluluk bilinci azalır. Çünkü asli görevlerini bırakıp telefon ile vakit geçirir.

Şiddet İçerikli Online Oyunlar Oynama

Özellikle online oyunlar telefon bağımlılığını artıran en önemli unsurdur. Bunun nedeni ise online oyun dizaynları istenildiği zaman değil oyun izin verdiği zaman çıkış yapılabilecek şekilde tasarlanmıştır.  Birçok online oyunda oyun devam ederken oyunda çıkmak puan düşürücü bir etmendir.  Bağımlı bir çocuk için ise bu puan her şeyden önemlidir. Özellikle şiddet içerikli oyunlar da ise telefon bağımlılığı daha da artmaktadır. Bu gibi durumlardan kaçınmak için çocuk bilinçlendirilmeli ve denetim altında tutulmalıdır. Çocuklarda telefon bağımlılığı belirtileri arasında en tehlikeli belirtilerden biridir. Bu belirtilerin bir diğer aşaması ise yüksek öfke seanslarıdır.

Kolay Öfkelenme

Her nasıl ki bir uyuşturucu bağımlısı kriz geçiriyorsa telefon bağımlısı çocuklarda da bu durum zaman zaman görülmektedir. Bu evre aslında telefon bağımlılığının ileri evresini oluşturmaktadır. Telefona bağımlı hale gelmiş çocuk telefondan uzaklaştırıldığında sürekli huzursuzluk çıkarır. Özellikle internet gittiğinde dünyanın sonu gelmiş gibi tepki verir. Anne ve babanın uyarılarına karşı büyük tepkiler verir. Bu belirti tehlikeli bir evredir.

Bu evrede anne ve baba çocuğa karşı büyük tepkiler vermemelidir. Onunla iletişim halinde kalmalıdır.  Çocuk öfkeleniyor diye de bu durum görmezden gelinmemelidir. İhtiyaç halinde bir çocuk psikolog ile görüşülmeli ardından destek alınmalıdır. Çocuklarda telefon bağımlılığı belirtileri içinde en dikkat edilmesi gereken belirtilerden biridir.

Önleme Yolları Nedir?

Yukarıda saymış olduğumuz belirtilen en sık görülen belirtilerdir. Bunlar dışındaki birçok belirti bu belirtilerin farklı versiyonlarıdır. Özellikle kolay öfkelenme belirtisi çok büyük boyutlara ulaşabilmektedir.  Telefon bağımlığı çocuklarda kalıtsal psikolojik etkilere de neden olmaktadır.  Çocuklarda telefon bağımlılığı belirtileri durumlarını gördüğünüzde telaşa kapılmayın. Soğukkanlı olun ve önleme yollarını deneyin. Önleme yolları çok çeşitlidir. Bu yolları adım adım deneyebilirsiniz. Unutulmaması gereken tek şey çocuğa aşırı kızmak bir anda yasak koymak ve şiddet uygulamak gibi yöntemler etkili değildir. Kısa süreli bir çözümdür. Çocuk o anda belki de telefondan uzaklaşır. Ama hayatının ileriki dönemlerinde merak duyduğu telefona tekrardan bağlanır.

Aile Denetimi

Çocuklarda telefon bağımlılığı belirtileri görmek istemiyorsak ilk yol aile denetimidir. Bu denetim çocuğa fark edilerek yapılmamalıdır. Özellikle küçük çocuklar telefon ile vakit geçirmeyi seviyorsa cihaza çocuk kilidi konmalı böylece telefonu kullanan çocuk her uygulamayı indiremez ve her içeriği göremez. Elbette biraz daha büyük çocuklarda bu denetim ailenin kendisi yapmalıdır. Çocuğun telefonda hangi tarz oyunlar oynadığını veya ne tarz içerikler ile etkileşimde olduğunu bilmesi gerekir. Bu durumdan haberdar olmanız olası bir durumda müdahale etmenizi sağlayacaktır. Onun için ailenin çocuktan haberi olması gerekir. Bunun çocuğu sorular ile bunaltarak değil onunla iletişim kurarak yapmalıdır. Sürekli araştırma yapmak da aileleri bu konuda bilinçlendirmektedir.

Çocuğunuz İle İletişim Kurun

Aslında çocuklarda telefon bağımlılığı belirtileri olmasının nedenlerinden biri de aile arasındaki iletişim kopukluğudur. Aile birbiri ile vakit geçirmediğinde çocuk haliyle bu vakti telefon ile geçirmektedir. Bunun yanında aile içinde büyük sorunlar olduğunda çocuk telefon ile vakit geçirerek kendini iyi hissedecektir. Bunun için anne ve babalara büyük görevler düşmektedir. Çocuklar ile yakın bir iletişim kurmak önemlidir. Bu iletişimde doğru bir dil kullanmak daha da önemlidir. Çocuğa bir birey gibi yaklaşmak gerek onunda istekleri ve düşünceleri olduğunu unutmayalım. Bu şekilde güvenini kazandığınızda daha sağlıklı bir iletişim kurabilirsiniz. Böylece telefon bağımlılığının zararları hakkında çocuğu bilinçlendirebilir ve bu bağımlılıktan kendi istediği ile kurtulmasını sağlayabilirsiniz.

Birlikte Vakit Geçirecek Aktiviteler Yapın

Telefon bağımlılığı belirtileri görülen çocukları biranda telefondan uzaklaştırmak oldukça zor olacaktır. Bunun içinde onları bu durumdan alıştıra alıştıra çıkarmak gerekir. Bunun için çocuklarda telefon bağımlılığı önleme yolları arasında en iyi yollardan birisi birlikte vakit geçirmek olacaktır. Özellikle doğa yürüyüşleri ve doğa kampları çocukları telefondan sağlıklı bir şekilde uzaklaştırmanın en iyi yoludur. Hem çocuklar telefonun eksikliğini hissetmez. Hem de temiz hava ile kendilerini iyi hissederler. Eğer doğaya çıkma gibi bir imkan yoksa bu etkinlik evde çeşitli oyunlar oynayarak da yapılabilir. Bunun yanında kitap okuma saati gibi etkinlikler hem çocuğun gelişimini desteklerken hem de çocuklarda telefon bağımlılığı belirtileri azalır. Böylece 1 taşla 2 kuş vurulmuş olur.

Örnek Olun

Çocuklara bu konuda sitem etsek de bizim de onlardan aşağı kalır yanımız pek yok. Çocuklar öncelikle olarak anne ve babasını örnek alır. Telefon kullanımı ile alakalı bir uyarıda bulunduğumuzda sizde kullanıyorsun cevabını alırız. Elbette telefon günümüzde kullanılmaması imkânsız olan bir cihazdır. Lakin özellikle akşam evde tüm aile bir aradayken yetişkinler çocuklara örnek olmak için telefondan uzaklaşmalılar. Özellikle çocuklar bu durumu fark edecek ve anne babasını örnek alacaktır. Bağımlılığı önleme noktasında örnek olma en temel sorun çözücü yöntemlerden birisidir. İlk önce siz bırakın ki çocuklarda sizi örnek alsın. Çocuklarda telefon bağımlılığı belirtileri görülüyorsa bu sizi örnek aldıkları için olabilir.

Uzmana Danışın

Eğer ki belirtilen çok büyük boyutlara ulaştıysa ve yukarıda belirtilen önlemler de bir işe yaramadıysa muhakkak bir çocuk uzmanına görünmekte fayda vardır.  Pedagoglar durumu önce kavrar ve çeşitli yöntemler ile soruna çözümler üretir. Gerek aile ile gerekse de çocuk ile görüşmeler yaparak bu soruna çözüm bulmaya çalışır. İleri boyutlu bir bağımlılık ile kesinlikle bilinçsiz bir şekilde mücadele etmeyin. Bu durum çocukta çok daha büyük etkiye neden olabilir. Çocuğun psikolojisinin tamamen bozulmasına yol açabilir. Bunun için bilinçli bir anne ve baba olarak hareket edilmeli. Çocuklarda telefon bağımlılığı belirtileri çok ciddi boyutlara ulaştığında pedagoglar buna bir çözüm bulacaktır.

Kapalı Alanlarda ve Okullarda Çocukları Koronadan Korumak başlıklı yazımızı okumayı unutmayın!