8 Zekâ Türünden Biri Olan İçsel Zekâyı (Kişisel Zekâ) Keşfet!

8 Zekâ Türünden Biri Olan İçsel Zekâyı (Kişisel Zekâ) Keşfet!
Zekâ insanlarda öğrenme, öğrendiklerinden faydalanma, karşısına her an çıkabilecek yeni durumlara karşı farklı çözümler üretebilme yetisidir. Kısaca zihin gücü olarak da tanımlayabileceğimiz zekâ; algı, bellek, us ve öğrenme gibi birçok işlevin de üst başlığıdır. Zekânın, tanımı oldukça geneldir. Bunun için onu tek yönlü olarak değerlendirmek doğru olmayacaktır. İşte bu nedenle Harvard Üniversitesi’nde bilimsel çalışmalar yapan Amerikan psikolog Howard Gardner, insan zekâsını 8 alt kategoriye ayırmıştır. Çoklu Zeka sayfamıza da göz atmayı unutmayın!

 

1) Uzamsal Zekâ

2) Kinestetik Zekâ

3) Müziksel Zekâ

4) Sözel Zekâ

5) İçsel Zekâ (Kişisel Zekâ)

6) Sosyal Zekâ

7) Matematiksel Zekâ

8) Doğasal Zekâ

 

Gelin hep beraber bu 8 zekâ türünden biri olan İçsel zekâ (kişisel zekâ) nedir birlikte keşfedelim.

İçsel Zekâ (Kişisel Zekâ) Nedir?

8 zekâ türünden biri olan içsel zekâ (kişisel zekâ) , belki de zekâ türleri arasında insanın kendi kendini keşfetmesi noktasında en önemli olanıdır. İçsel zekâ (kişisel zekâ) kişinin kendini anlaması, tanıması, bu tanıma yolculuğu sırasında yeni şeyler bulması ve bulduklarını faydaya dönüştürmesidir. İnsanın arzularını bilmesi, yeteneklerini keşfetmesi, korkularının farkında olması elbette içsel zekânın  (kişisel zekâ) varlığına işarettir. Fakat arzularını kişisel veya toplumsal zararlara yol açmayacak boyutta dizginleyebilmesi, keşfettiği yeteneklerini güzel ve faydalı işlerde kullanması, farkına vardığı korkularıyla başa çıkabileceği yol arayışlarına girmesi, içsel zekâsının gelişme düzeyinin de göstergesidir.

İçsel Zekâya (Kişisel Zekâ) Sahip İnsanların Özellikleri Nelerdir?

Bu tip zekâya sahip insanlar, kendileriyle baş başa kalmaktan çok hoşlanırlar. Bu insanlar için yalnızlık ve yalnız kalmak bir tercihtir.  Bu kesinlikle sosyal uyum sıkıntısı çektikleri için değil, içe dönük yaşamı kendileri istedikleri içindir. Duygularının ve isteklerinin farkındadırlar ve onları yönetmek konusunda da ustadırlar. Sezgileri güçlüdür. İçe dönük gözlem yapabilmek için çok zaman harcarlar.Hiç kimseye bağlı kalmadan çalışırlar, eleştirel analizler yapma konusunda uzmandırlar. Bağımsızdırlar.

Sorunlara karşı çözüm becerileri geliştirme yetileri yüksektir. Kimsenin onayına ihtiyaç duymadan, kendi çizdikleri yolda yürümek bu tip zekâya sahip kişiler için yine önemli bir özeliktir. Ergen yaşta olan çocuklar için bu zekâya sahip olanlar yaşıtlarına göre sosyal açıdan biraz daha çekimserdir fakat öz güvenleri tamdır. Hakim oldukları duygu ve düşüncelerini birçok farklı alanda ifade edebilirler. Örneğin yazarlar, tiyatrocular, ressamlar ve müzisyenler içsel zekâsı yüksek insanlardır.

İçsel Zekâ (Kişisel Zekâ) Ne İşe Yarar?

Kendi yeteneklerinin farkında, güçlü ve zayıf yönlerini bilen bir insan gerek sosyal gerekse kişisel yaşantısında bunu faydaya dönüştürebilir. Belirli hedefleri, hayalleri ve hayat felsefeleri olduğu için hayat onlara daha da kolaydır. Karar verme noktasında ikileme kolay kolay düşmeyecekleri için bu sürede gerçekleşebilecek zaman kaybının önüne geçmiş olurlar. Örneğin geleceğe yönelik hedefini kati surette  belirlemiş birisi,bu hedefe yönelik çalışmalar yapacağı ve yolun yarısında kolay kolay bir fikir değişikliği yaşamayacağı için, varacağı yere kararlı adımlarla ilerler.

İçsel Zekâ (Kişisel Zekâ) Test Yöntemiyle Ölçülebilir mi?

Bu zekâ türünü, insanlar üzerinde test edebileceğimiz standart bir uygulama yoktur. Zekâ sabit değildir, geliştirilebilir. İnternet üzerinde karşılaşabileceğiniz olası testler çokta doğru sonuçlar vermeyecektir. Ancak bu zekâ türüne sahip kişilerin özelliklerini okuyarak, kendinizde bulunan içsel zeka ile fikir yürütebilirsiniz.

İçsel Zekâ (Kişisel Zekâ) Geliştirilebilir Mi?

Yazımızın ilk kısımlarında zekânın sürekli gelişim gösterebileceğini yazmıştık. Zekâ türü ne olursa olsun gerekli etkinlikler ve çalışmalarla daha yüksek seviyelere taşınabilir. Öğretmenler ve anne babaların yönlendirmesiyle çocuklar için bu gelişim, büyüklere nazaran daha kolay olacaktır. Ne de olsa ağaç yaşken eğilir. Şimdi sizlerle özellikle çocuklarımız için içsel zekâyı geliştirmeye yönelik birkaç etkinlik paylaşacağım.

1-Günlük Tutma

İnsanlar gün içinde yaşadıklarını yazı yoluyla kağıda aktardıklarında, olaylara farklı bakış açılarıyla bakma yetisine sahip olurlar. Yazarken düşünür, öğrenir, çözümler bulur, yaşadıkları olaylara karşı daha objektif bakış açıları geliştirirler. Kendi içlerinde bir hayat tercih eden içsel zekâya sahip insanlar için günlük yazmak bir nevi kendiyle dertleşmektir. Yazıya dökülen günlük yaşam, yaşanılanların iç dünyanızı nasıl etkilediğine dair de bir ayna olacaktır. Çocuklarımız için küçük yaşta edinecekleri bu hobi onların kişisel zekâlarına büyük oranda katkı sağlayacaktır. Sistemli ve düzenli şekilde yazılan günlük, onları ayrıca programlı yaşamaya da alıştıracaktır.

2-Okumak

Kişisel anlamda kendini çözmüş bireyler yaşamın uzun soluklu bir gelişim olduğunun da farkındadırlar. Bu gelişim içinde yer alan insan kendini geliştirebilecek her yola açıktır. Bu anlamda özellikle çocukların kendi yaşına uygun kişisel gelişim kitapları okuması oldukça faydalı olacaktır. İçsel zekâsı yüksek çocukların kendi hayat felsefelerini oluşturma arayışlarında, kitap okumak onlara yardımcı olabilecek güzel bir rehber olabilir. Aynen okumak gibi yazmak da bu anlamda gelişmeye destek sağlayacaktır. Şiir, makale, otobiyografi ya da araştırma yazmak, içsel zekâyı geliştirici yollar olarak önerilebilir.

3-Düşünme Molaları

Gün içinde yapacağınız kısa düşünme molaları, sizi hem rahatlatacak hem de içsel zekânızı geliştirecektir. Günlük yaşam içinde vereceğiniz bu kısa molaların konusu her ne olursa olsun konsantrasyonunuzu bozmadan belirli bir zaman diliminde yapılmalıdır. Doğayı, kainatı, hayvanları veya başka varlıkları düşünmek zihninizi derinlemesine temizleyecek ve gelişmesini sağlayacaktır. Gün bittikten sonra oturup o gün olanları düşünmek ya da yaşanan bir olaydan biraz zaman geçtikten sonra o olay üzerinde düşünmek, olaylara farklı bakış açılarıyla bakmanızı sağlayacaktır. Belki o anda hızlı verdiğiniz bir kararı sakin bir zamanda düşünmek yaşanan negatiflikleri pozitif hale dönüştürecektir.

4-Hobiler Edinin

İçsel zekâyı sadece kendimizi anlamak ve v sahip olduğumuz yetiler konusunda kontrolü elimizde tutmak olarak anlamak yanlış olur. Bir insanın birçok alanda zekâ türüne de sahip olabileceğini unutmamak lazımdır. Kişisel zekâsı yüksek insanların çeşitli sosyal hobilerinin olması onları farklı alanlarda da çok güçlü kılabilir. Örneğin bir müzik aleti kullanmak ya da araştırma yazıları hazırlamak…

Gelişimlerine büyük ölçüde katkı sağlayacak bu içsel zeka geliştirici aktiviteler özellikle çocuklar için sosyal alanlarda uyum sağlamalarını da kolaylaştıracaktır. İçsel zekâpotansiyelinizin dışında görsel, işitsel ya da bedensel anlamda da gelişmeye açık olmaktan zarar gelmez.

5- Yoga Yapın

Beden, ruh ve zihnin mükemmel uyumu da diyebileceğimiz yoga, kişisel zekânıza çok faydalı olabilecek bir başka etkinliktir. Bu etkinliği yapmak için herhangi bir kursa gidilebileceği gibi, evde kendinize ait bir ortam hazırlayarak da uygulayabilirsiniz. Çocuklar için yoga, onların dünyayı, kendilerini ve yeteneklerini keşfetmeye başladıkları, iki yaşından itibaren uygundur. Çocuklara doğru nefes alma, hayal güçlerini kullanma, beden esnekliklerini koruma ve dik duruş gibi, hem fiziksel hem de zihinsel anlamda önemli katkılar sağlayacaktır.

İçsel Zekâya (Kişisel Zekâ) Sahip İnsanlar İçin Hangi Kariyerler İdealdir?

İçsel zekeya sahip insanlar, içe bakma konusunda ustadırlar. Farkındalıkları yüksek olan bu insanlar yalnız çalışabilecekleri alanlarda daha çok yoğunlaşırlar. Sahip oldukları içsel zekâ kariyerlerine yön vermede de etkilidir. Özellikle çocuklar için bu anlamda süreç daha uzun olacağından kendilerinde bulunan zekâ türüne göre yönlendirilmeleri ilerisi için daha çok mutluluk ve başarı getirecektir. İçsel zekâsı yüksek insanların edindiği meslek gruplarından birçoğu bilim insanı, yazar, filozof, tarihçi, terapist, danışman, girişimci, ilahiyatçı ve çiftçidir.

 

Çocuklarda Telefon Bağımlılığı Belirtileri ve Önleme Yolları başlıklı yazımızı okumayı unutmayın!