Müziğin bedenimize ve ruhumuza psikolojik manada birçok faydası olur. Ancak müziğin faydaları için sadece ruhun gıdasıdır, demek yanlış olur. Özellikle müziğin duyuşsal gelişime faydası olurken, müziğin dil gelişimine etkisi de vardır.
Anaokulunda Dil Gelişimi İçin Müzik Eğitimi
‘Müziğin dil gelişimine etkisi nedir?’sorusu ise en çok çocuğunun dil gelişimini nasıl destekleyeceğini öğrenmeye çalışan ebeveynler tarafından sorulur. Özellikle ebeveynler, anaokulu seçimi yaparken, anaokulunda müziğin dil gelişimine etkisinin nasıl sağlandığını ayrıca araştırırlar. Bunun için okul öncesi eğitim kurumlarının temelini oluşturan anaokullarında verilen müzik derslerinin incelenmesi gerekir. Müzik dersleri çocukların sadece sosyal gelişimlerini destelemek ya da müzikal zekâlarına hitap etmek için uygulanan bir ders değildir. Anaokullarında müziğin dil gelişimine etkisi, müzik dersleri ile pekiştirilir. Anaokullarında müzik eğitimi öncelikle öğrencilerin müzik hakkında bilgi edinmeleri ile başlar.
- Müziğin sadece bir melodiden ibaret olmadığı enstrümanlardan ve bestelerden meydana geldiği hakkında genel bilgiler okul öncesi grubundaki çocuklara aktarılır.
- Şarkı söyleyerek ya da dinleyerek fiziksel ve duyuşsal gelişimleri desteklenen çocukların özellikle müziğin etkisi ile birlikte dil gelişimleri de desteklenir.
- Dil gelişimi için anaokullarındaki müzik derslerinde çocukların sesleri dinledikleri ve her bir sesi ayırt edebildikleri gözlemlenir.
- Ayrıca dinledikleri sesleri kendi dil yapılarında geliştirerek yeni sesler de üretmeye çalışırlar. Böylece müzik derslerinde sesleri dinleyen ve tekrar eden çocuklar dil gelişimlerinde doğrudan pratik yapmış olurlar.
- Şarkı söylemeye başlamadan önce müzik derslerinde çocuklar için nefes açma egzersizleri yapılır. Nefes egzersizleri çocukların hem diksiyonlarına iyi gelirken hem de diyaframlarını kullanabilmeyi öğretir.
- Çocukların ritim tutmaları ve arkadaşları ile aynı ritimde devam etmeleri de müzik derslerinde yapılan ritim egzersizleri ile sağlanır.
- Diğer yandan anaokullarındaki müzik derslerindeki etkinlerde şarkı söylemekle birlikte dans etkinlikleri de uygulanır. Şarkının ritmine göre dans eden çocuklar bir yandan şarkılar söyleyerek de dil gelişimlerini desteklemiş olurlar.
- Anaokullarındaki müzik eğitimi sadece müzik dersleri içerisinde de kullanılmaz. Örneğin Türkçe derslerinin temelinde uygulanan hikaye, masal ve şiir gibi sözel etkinliklerde de müzik kullanılır. Anaokulu çocuklarının dil gelişimi için önemli olan şiir ve öykü etkinliklerine müzik de dâhil edilerek materyali bol bir etkinlik çalışması çocuklara sunulur.
Anaokullarında Müziğin Dil Gelişimine Faydaları
Genellikle okul öncesi eğitim kurumu olan anaokulundaki çocukların için dil gelişimi desteklemek amacıyla okuma ve anlatma etkinlikleri uygulanır. Ancak hem çeşitlilik sağlaması hem de çocukların ilgi alanlarına hitap etmek ya da zekâ tiplerine uygun etkinlikler oluşturmak için, farklı eğitim modelleri uygulanır. Bu eğitim modellerinden biri olan müzik de çocukların dil gelişimine etki eder ve dikkatlilerini çeken eğlenceli bir süreç oluşturur. Anaokullarında çocukların dil gelişimlerini desteklemek için uygulanan müzik derslerinin içerisinde de pek çok etkinlik vardır. Bu etkinlerin uygulanma biçimi kadar çocuklara sağladı faydalar da oldukça önemlidir.
- Öncelikle anaokullarında müziğin dil gelişimine faydası olarak yaratıcılığı söyleyebiliriz. Duydukları melodiye şarkı sözleri oluşturan ya da kısa bir melodiden hareketle kendileri melodiler seslendiren çocukların yaratıcılığının daha hızlı ve pratik geliştiği gözlemlenmiştir.
- Dil gelişimi ile birlikte yaratıcılığı ortaya çıkan çocukların ayrıca hayata bakış açıları ve hayatı anlama kapasiteleri de farklı bir boyut kazanır.
- Müziğin ritmini takip eden ve şarkı sözlerini doğru sıralamada seslendiren çocukların dikkatleri ve konsantrasyonları güçlenir. Hatta müziğin bu dikkat kazandıran faydası sayesinde çocuklar çevresinde olup bitenleri daha iyi gözlemlemeye başlarlar.
- Müziğin dil gelişimine etkisi sonucunda çocukların elde edeceği en büyük fayda ise iletişimdir. Dikkatli, konsantrasyonlu, çevresini takip eden ve hayatını doğru şekilde anlamlandırarak en uygun bakış açısını yakalayan çocuklar toplum içerisinde oldukça başarılı iletişim kurmayı da elde etmiş olurlar.
- İletişim becerileri güçlenen çocuklar ayrıca kendilerini en doğru şekilde ifade ederek özgüvenlerini de elde ederler. Böylelikle müziğin dil gelişiminde gösterdiği etki çocuklara cesaret de vermiş olur.
- Birçok şarkı sözü ezberleyen ve melodileri seslendiren çocuklar düzgün bir diksiyona sahip olurken dil çevikliği de kazanmış olurlar.
- Müzikle birlikte dil gelişimi eğlenceli ve keyifli etkinliklerle desteklenen anaokulu çocuğunun akıcı konuştuğu özellikle de coşkulu ve içtenlikle kendini ifade ettiği görülür.
Anaokulunda Dil Gelişimi İçin Kullanılan Enstrümanlar
- Enstrüman denildiğinde akıllara ilk gelenlerden biri olan gitar, anaokullarındaki müzik derslerinde ritim tutmak için kullanışlı ve pratik bir enstrümandır.
- Çocukların hem vücut gelişimine fayda sağlayan hem de çıkardığı melodilerle ezber yapma fırsatı sunan keman, anaokullarındaki müzik derslerinde tercih edilir.
- Diğer yandan notaların en belirgin duyulduğu piyano da çocukların notalarla tanışmasında ve melodiler oluşturmasında oldukça kullanışlıdır.
- Tüm bu enstrümanların yanında dil gelişimine doğrudan etki eden ve çocuklara kendi gücüyle sesler çıkardıklarını düşündüren nefesli enstrümanlar da anaokulunda dil gelişimi için kullanılan enstrümanlardandır.