2 Yaş Dönemi Gelişimsel Dönüm Noktaları

Özge Barata / Renkli Yetenek Anaokulları Uzman Gelişim Psikologu

Çocuklar 2 yaşına geldiğinde neredeyse her ay davranışlarında ve becerilerinde büyük değişiklikler görürüz. Çevrelerine dair farkındalıkları artar, kendi başlarına gezinmeye, yardımsız belirli şeyler yapmaya başlarlar.  Gelişmekte olan motor becerileri, sosyal beceriler, dil ve bilişsel alanlar bağımsızlıklarını kazanma yolunda bizlere her an farklı bir canlılık sergiler.

Her çocuk kendi hızında gelişse de yaşa özel gelişimsel dönüm noktalarını belirlemek, erken müdahale sağlamak ve yaşamın ilerleyen dönemlerinde daha sağlıklı sonuçlar almak adına ebeveynlere ve profesyonellere destek sağlamaktadır.  Bu doğrultuda Amerikan Pediatri Akademisi ve Hastalık Kontrol Merkezi bilimsel araştırmalara dayanarak her yaş grubu için gelişimsel dönüm noktalarını belirler.

Amerikan Pediatri Akademisi ve Hastalık Kontrol Merkezi’ne göre, bir çocuğun nasıl oynadığı, öğrendiği, konuştuğu, hareket ettiği veya davrandığı, onun gelişimi ile ilgili önemli ipuçları sunar. Gelişimsel dönüm noktaları ise, çocukların çoğunun (yaklaşık %75 veya daha fazla) belirli bir yaşta yapabileceği şeylerdir.

2 YAŞ DÖNEMİ GELİŞİMSEL DÖNÜM NOKTALARI

İçerik 👇

Sosyo-Duygusal Gelişim Dönüm Noktaları

Başkalarının incindiğini veya üzüldüğünü fark eder (Birisi ağlarken duraklamak veya üzgün görünmek gibi).
Yeni bir durumda nasıl tepki vereceğini görmek için yüzünüze bakar.

Dil ve İletişim Gelişimi Dönüm Noktaları

“Ayı nerede?” gibi bir soru sorduğunuzda bir kitaptaki görseli işaret eder.
En az iki kelimelik cümle kurar, “Baba gitti” gibi.
Size göstermesini istediğinizde en az iki vücut bölümünü işaret eder.
El sallamak veya parmak ile göstermekten daha fazla jest kullanır (Öpücük atmak veya evet anlamında başını sallamak gibi).

Bilişsel Gelişim Dönüm Noktaları (öğrenme, düşünme, problem çözme)

Bir elinde bir şey tutarken diğer elini kullanır; örneğin, bir kutuyu tutarken kapağını açabilir.
Bir oyuncağın anahtar, düğme veya topuzlarını kullanmaya çalışır.
Aynı anda birden fazla oyuncakla oynar (Oyuncak tabağına oyuncak yemek koymak gibi).

Fiziksel ve Motor Gelişim Dönüm Noktaları

  • Bir topa vurur.
  • Koşar.
  • Yardımlı veya yardımsız birkaç merdiven çıkar (tırmanmaz).
  • Kaşıkla yenir.

2 Yaş Dönemi için Gelişimsel Aktivite Önerileri

Amerikan Pediatri Akademisi ve Hastalık Kontrol Merkezi’nin önerdiği belirli etkinlikler:

  • Henüz net bir şekilde söyleyemese bile, çocuğunuzun kelimelerin kulağa nasıl geldiğini öğrenmesine yardımcı olun. Örneğin, çocuğunuz “yukayı” derse, “seni yukarı kaldırmamı istiyorsun” deyin.
  • Oyun buluşmaları sırasında çocuğunuzu yakından izleyin. Bu yaştaki çocuklar yan yana oynar, ancak sorunları nasıl paylaşacaklarını ve çözeceklerini bilemezler. Çocuğunuza, paylaşmasına, sırayla almasına ve mümkün olduğunda kelimeleri kullanmasına yardımcı olarak çatışmalarla nasıl başa çıkacağını gösterin.
  • Çocuğunuzun, plastik bardak veya peçete gibi şeyleri masaya taşımasına izin vererek, yemek zamanına hazırlanmanıza yardım etmesini sağlayın. Çocuğunuza yardım ettiği için teşekkür edin.