Zeka Nasıl Geliştirilir? 8 Basit ve Bilimsel Yöntem

Zeka Nasıl Geliştirilir? 8 Basit ve Bilimsel Yöntem
Zeka gelişimi çocukluktan başlar; belli bir yaşa kadar devam eder ve belli bir yaşta dursa da yine de gelişmeye devam eden bir özelliktir. Elbette yaşlılarda gerileme görülse de zeka geliştirme yöntemleri çok küçük yaşlardan beri uygulanılırsa yaşlılıkta da unutma gibi sorunlar ile karşılaşılmaz. Zeka nasıl geliştirilir? sorusuna cevap arayanlar için 8 basit ve bilimsel yöntemler neler derledik. Bu yöntemleri uygulamak zeka seviyeni biranda yükseltmez ama hayata karşı bakış açınızı değiştirmektedir. Özellikle çocuklar için çok faydalı olacaktır. Zeka gelişiminin en verimli olduğu dönem çocukluk dönemidir. Bu yüzden bu önerileri çocuklarda uygulamak daha yerinde olacaktır.

 

Zeka Gelişir Mi?

Zeka nasıl geliştirilir? sorusu aklınızı karıştırıyorsa muhtemelen sizde zekanın geliştirebileceğini düşünüyorsunuz.  Bu düşünce yanlış bir düşünce değildir. Zeka geliştirilebilir bir yapıdadır. Özellikle küçük yaşlardan başlayarak yaptırılan aktiviteler zeka gelişimini pozitif yönde etkilemektedir.

Zeka geliştirmenin yaşı yoktur. Belli bir yaşın üstündeki insanlarda çeşitli zeka geliştirici aktiviteler ile zekasını geliştirebilir veya mevcut zekasını en iyi şekilde kullanabilir. Burada önemli olan bu aktiviteleri küçük yaşta yapmaktır. Bunun nedeni ise zeka gelişimi ilerleyen yaşlarda oldukça yavaşlar. Dolayısıyla birçok aktivitede yetersiz kalabilmektedir.

Bu gibi durumları önlemek için çocuklarınıza erken yaşta zeka gelişim aktiviteleri yaptırmalısınız. 8 adet sunduğumuz öneriler arasında hepsi çocuklar için uygun zeka gelişim tavsiyeleridir. Sizlerde bunları uygulayarak çocukların zekasının gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz. Çocuklarla birlikte sizlerde yaparak kendi zihinsel varlığınızı güçlendirebilirsiniz. Sunduğumuz öneriler hem büyükler hem de çocuklar için oldukça uygundur.

 

1. Zihni Harekete Geçirecek Aktiviteler Yapın

Zekayı geliştirmenin en kolay ve bilimsel yollarında biri zeka oyunları oynamaktır. Zeka oyunları oldukça çeşitli olabilmektedir.  Puzzle oynama, bulamaca çözmek, kart eşleştirme yapmak ve çeşitli kağıt oyunları zeka gelişimini desteklemektedir. Özellikle çocuklar için puzzle oynama oldukça faydalıdır. Zeka nasıl geliştirilir? sorusu kafanızı karıştırıyorsa bu tarz eğitici aktiviteler en kolay çözümdür. Bu tarz oyunları birçok yerden temin edebilirsiniz. Burada önemli olan şey kesinlikle zekanızı yoracak ve uğraştıracak etkinlikler tercih etmenizdir. Bu yüzden daha zar puzzle veya bulmaca tercih edin. Böylece beyin bunu çözmek için daha çok çalışacak ve kendi kapasitesini artıracaktır.

 

2. Düzenli Olarak Egzersiz Yapın

Düzenli egzersiz, zihni açar; bilişsel işleyişin korunmasına yardımcı olur. Araştırmacılar fiziksel egzersizin beyin üzerindeki etkisini göstermek için nöro görüntülemeyi kullandılar. Egzersiz, oksijen alımını, hormon salınımını ve nöron aktivitesini arttırırken beynin işleyişini etkileyen metabolik fonksiyonları dengeler. Günlük programınıza esneme ve aerobik aktivite ekleyerek zekanızı artırmak için vücudunuza hızlı bir başlangıç yapın.

 

3.Sağlıklı ve Düzenli Beslenme

Zeka nasıl geliştirilir? Sorusunu kendinize sık sık soruyorsanız sağlıklı beslenme cevabı sizi tatmin etmelidir. Beyni çalıştırmanın ve zeka gelişimine katkıda bulunmanın en kolay yollarından biri de sağlıklı ve düzenli beslenmektedir. Özellikle demir bakımından zengin gıdalar beyin gelişimine destek sağlar. Bunun yanı sıra beyaz et grubundan balık eti, zeka gelişimine direkt olarak katkı sağlamaktadır. Bol yeşillik de zihni açan besinlerden biridir. Beslenmesine dikkat eden insanların zeka seviyesinde artış görünmektedir.

 

4. Odaklanma Meditasyonları

Düşünceler içinde kaybolduğunuzda veya dikkatiniz dağıldığında, odaklanmanız ve düşüncenizi keskinleştirmeniz zordur. Zekayı artırmak için şimdiki anın farkında olmalısınız. Farkındalık meditasyonu tüm dünyada zihni sakinleştirmek ve temizlemek için kullanılır.

Yapılan araştırmalar, meditasyonun nöro hastalıklar üzerindeki etkisinin altını çiziyor. Çalışma, nöro hastalıklardan muzdarip katılımcılarda meditasyonun hafıza ve genel yürütücü işlevler üzerindeki etkisini inceledi.

Genel olarak, meditasyonun hafıza, dikkat, sözel akıcılık ve bilişsel esneklik üzerinde olumlu bir etkisi olduğu gösterildi. Faydaları o kadar belirgindi ki araştırmacılar meditasyonu bilişsel gerilemeyi önlemeye çalışan bazı yaşlı hastalar için farmakolojik tedavilere potansiyel, uygun bir alternatif olarak gördüler. Her gün sadece birkaç dakika ayırarak günlük meditasyon uygulamasına başlayabilirsiniz. Zeka nasıl geliştirilir? diye düşünüyorsanız bu meditasyonlar ihtiyacınız olan şey.

 

5. Müzik Dinlemek

Müzik, zihninizi açmanın ve nasıl daha akıllı olunacağının kilidini açmanın güçlü bir yoludur ve bu avantajları elde etmek için bir enstrüman çalmanız gerekmez. Birçok çalışma, müziğin duygu ve deneyimlerle derin bağlantıları nedeniyle kişinin hafızasını iyileştirdiği ve fayda sağladığını bulmuştur. Klasik müzik olarak da bilinen bu tür müzik dinlemek de zekanızı artırmanıza yardımcı olabilir. Klasik müziğin sakinleştirici etkisi oldukça faydalı olacaktır. Beyninizin odaklanma yetisini artıracak bir yöntemdir. Özellikle stresli anlarda sakin müzik ile beyninizi dinlendirebilir ve zekanızı başka bir boyuta taşıyabilirsiniz. Zeka nasıl geliştirilir? sorusuna verilecek en eğlenceli cevap müzik dinlemek olacaktır.

 

6. Günlük Tutun

Evet, günlük yaptıklarınızı kağıda dökmek günün tekrarını yapmaktır aslında. Beyin günlük öğrendiği bilgileri bu şekilde tekrar eder. Öğrenilen yeni bilgiler çok daha zor unutulur. Bu da zekanın daha keskin olmasını sağlar. Gün içinde yapılan şeyler hafızaya daha iyi kazınır. Beyin her yeni öğrendiği bilginin akşam tekrar edileceğini anlar ve buna göre hareket eder. Günlük tutmanın yanında günlük yapılacak işlerin planlanması da zekayı geliştiren bir işlemdir.  Bu yöntem ile insan yapacağı işleri sıraya koyar. Hangi işin ne şekilde yapılacağını kavrar. Kafa karışıklığı yaşamaz. Zihni daha açık olur ve yapılacak işler daha rahat yapılır. Zeka nasıl geliştirilir? diye soruyorsanız önerdiğimiz 6. yöntem günlük tutma olacaktır. Ayrıca bu yöntem ile kendiniz tanıma yolunda da etkili çözümler üretebilirsiniz.

 

7. Yeniliklere Açık Olun Sıradanlığa Alışmayın

Zeki insanlara bakıldığında çoğunlukla farklı olanı yapma peşinde olduklarını görürüz. Alışılmışın dışında hareket ederler. Zaten bilinen ve kanıtlanmış yolları tercih etmezler. Sürekli yeni bilgiler peşinde koşarlar. Bu yüzden çocuklarımızın gelişiminde biraz onların yaratıcılığa izin vermek gerekir. Çocuklara sabit sıradan bir yol göstermek yerine onları yeniliklere karşı serbest bırakmamız gerekir. Sadece çocuklar için değil bizim için de geçerli bir durum. Yeni bilgiler öğrenebilmemiz için yeniliklere açık olmamız gerekmektedir. Sürekli farklı düşünmeye çalışın. Farklı yollar deneyin. Beyninizi bu yönde zorlayın. Bu eylem zekayı geliştirmenin en etkili ve faydalı yollarından biridir

Zeka nasıl geliştirilir? Sorusunu sormak yerine yeni sorular sorun, yeni yollar ve bilgiler keşfedin. Sürekli zekanızı zorlayacak düşünme aktiviteleri oluşturun. İnsan beyni her daim başarmaya odaklıdır. Zorlandığı bir durum karşısında önce şok geçirir ve bu duruma karşı kendini geliştirir. Sürekli zorlarsanız beyin de zorlanmamak için her daim kapasitesini artıracaktır. Bu yüzden yeniliklere kapınızı açın.

 

8. Akıl Sağlığınızı Önemseyin

Akıl sağlığınızı korumak, daha akıllı olma arayışınızda çok önemlidir. Çünkü beyniniz istihbarat merkezinizdir. Kaygı, depresyon, yalnızlık veya başka bir yıkıcı zihinsel durum tarafından engelleniyorsa, öğrenme, özümseme ve yeni bilgileri uygulama kapasiteniz sınırlı olacaktır.

Kendinizi çelişkili bir ruh halinde bulursanız, bunu görmezden gelmeyin! Sonunda kendi kendine geçen bir korku içinde olsanız da müdahale gerektiren uzun süreli bir endişe yaşıyor olabilirsiniz. Bir şeyleri konuşmak için bir danışmana veya terapiste ulaşmaktan çekinmeyin. Sorunu iyileştirmek adına ne kadar erken adımlar atarsanız, zekanızı geliştirmek noktasında da o kadar bilinçli hareket edebileceğinizi unutmamalısınız.

 

Çocuklarda İnce ve Kalın Motor Becerileri Gelişimi başlıklı yazımızı okumayı unutmayın!